A split klíma beszerelés egyre több embert érint, talán önnél is eljött az idő, hogy megvizsgálja a lehetőségeket.

A légkondicionáló berendezések előnyei

Az egyre melegebb nyaraknak köszönhetően a klímák napjainkban nagyon keresett termékeknek számítanak.

A klímára vágyók gyakran keresik a mobil hűtőberendezéseket, ahogy a split klíma szerelés is egyre elterjedtebb manapság.

Hiszen a legjobb, amit egy kánikulai napon az ember tehet, az az, hogy egy légkondicionált helyiségben tartózkodik. Azoknak viszont, akiknek nincs otthon klímája, jóval nehezebb a forróság elviselése.

Persze számukra is van megoldás: a kánikulai meleg elől a klimatizált szupermarketekbe, bevásárló központokba “menekülhetnek”.

split klíma szerelés
split klíma szerelés

Szigorítások a klimatizálásban

Fontos megjegyezni, hogy 2020. május 17-től az addig légkondicionált vendéglátóhelyeken azonban már nem kaphatnak felfrissülést, ugyanis ettől a dátumtól kormányrendelet tiltja a ventilátorok, fan-coilok, illetve az oldalfali klímák működtetését, illetve split klíma szerelését is az ilyen üzletekbe.

Azaz csakis olyan eszközök alkalmazhatók ezt követően a vendégterekben, melyek a külső levegőt beszívva működnek, illetve, melyek speciális fertőtlenítésre képesek, és UV fény alkalmazásával semlegesítik a levegőben terjengő vírusokat, baktériumokat.

Ezeket a változtatásokat a koronavírus-helyzet hívta életre, és csak ezen szabályok betartása mellett lehet 2020. májusától vendéglátó egységeket üzemeltetni.

Ez a szabályozás pedig egészen a 40/2020 /III.11./ rendelet megszűnéséig él. Addig is kísérje figyelemmel a split klíma beszerelés szabályozását az esetleges kellemetlenségek elkerülése miatt.

Vagyis azon tulajdonosok, akik nem a 2020. május 16-án megjelenő, 213/2020-as hűtő-, és fűtőberendezések veszélyhelyzeti üzemeltetésével összhangban lévő kormányrendelet szerinti légkondicionálóval rendelkeznek, azoknak új, külső levegő beszívásos, fertőtlenítő funkcióval rendelkező hűtő-, fűtőberendezéssel szerelésével kell biztosítaniuk a megfelelő klímát vendégeik számára.

A rendelet szerint megkülönböztethetünk belső-, illetve külső levegőt keringető-, és lehűtő eszközöket.

A legszokványosabb megoldás a ventilátor, mely csupán a belső levegőt keveri meg és nem használ külső légtömeget.

Vagyis ez az eszköz nem alkalmazható a vendéglátóhelyeken.

Ennél bonyolultabb készülék a split klíma, mely egy beltéri-, illetve egy kültéri modulból áll, és a beltéri egység az adott helyiség légtömegét keringetve gondoskodik a megfelelő hűtésről.

Emiatt ezen eszközök alkalmazása, illetve új split klíma szerelése sem számít megfelelő megoldásnak a vendéglátó egységekben.

A koronavírus további hulláma a vendéglátóhelyek bezárásával járt, így ezen egységekben a légkondicionáló használat is félbeszakadt a vírushelyzet ezzel kapcsolatos korlátozásának feloldásáig.

Tudnivalók az otthoni split klíma szereléshez

Természetesen az otthonokban továbbra is nagy népszerűségnek örvend a split klíma szerelés.

Sokan, akik előző évben későn adták le a hűtőberendezés beszerzéssel és beszereléssel kapcsolatos megrendeléseiket, a legtöbb esetben lemaradtak annak teljesítéséről, hiszen a klímacégek a nyári csúcsidőszakban általában teljes kapacitással dolgoznak (így ilyenkor már alig, vagy egyáltalán nincs szabad időpontjuk újabb rendelések teljesítésére).

Azok tehát, akik múlt évben nem jártak sikerrel a split klíma szerelése kapcsán, a következő esztendőben már jellemzően időben, többnyire már a téli, kora tavaszi időszakban leadják megrendeléseiket a klímacégek felé, melynek köszönhetően ezekben az időszakokban jelentősen megugrik a split klíma szerelésére irányuló megrendelések száma.

Ezek a „korai” megrendelések minden bizonnyal teljesítésre kerülnek a nyári kánikula beköszöntéig, ám a nagy érdeklődés miatt jellemzően általában egy-két hónapot kell várniuk a kuncsaftoknak teljesítésre.

Aki nem tud ennyit várakozni egy split klíma szerelésre, az természetesen megteheti, hogy házilag oldja meg annak beépítését.

Ehhez azonban nem árt némi hozzáértés és szakértelem, hiszen a hibás szerelés a készülék meghibásodásához, illetve használhatatlanságához is vezethet.

Ez pedig további idő-, és költségvonzattal járhat.

Érdemes tehát alaposan utánajárni a split klíma szerelés lépéseinek és lehetséges buktatóinak, és csak ezen információk birtokában ajánlott nekilátni a munkának.

Persze azzal sem árt tisztában lenni, hogy manapság már a légkondicionáló berendezés beszerzése csak és kizárólag hivatásos klímaszerelő aláírásával és pecsétjével ellátott beépítési vállalás felmutatásával lehetséges, melynek oka a hozzá nem értő személyek által végzett, kókler klímaszerelések kiszűrése, illetve a hivatásos szakemberek alkalmazásának előmozdítása.

A klímaválasztáshoz természetesen tudni kell a klimatizálandó helyiség paramétereit (m2, fekvés), pontos rendeltetését (háló-, nappali-, konyha, stb), falfelületeinek minőségét (nyílászárók elhelyezkedése, száma), valamint a kondenzvíz kivezethetőségének lehetőségeit.

Ezen adatok ismerete mellett pedig már könnyen kikalkulálható, hogy milyen hatékonyságú, energiaigényű, kapacitású készülék beszerzésére van szükség.

Amint megtörténik a megfelelő eszköz beszerzése, kezdetét is veheti a split klíma szerelés folyamata: a klíma belső, majd külső moduljának beépítése, a cseppvíz elvezetése, a két egység összeköttetésének megvalósítása, az eszköz gázzal való feltöltése, valamint a beszerelt készülék tesztje.