Mobil klíma beszerelés, mobil klíma használata.

Mikor válasszuk a mobil klímát?

A hosszú, sokszor több napig tomboló nyári forróság rendkívül megterheli a szervezet.

Sok esetben az éjszakai alvást is ellehetetleníti a fullasztó hőség, ilyenkor pedig a test nem tud megfelelően pihenni, regenerálódni, az ember napokig fáradt, kialvatlan.

Sokakban pedig ilyenkor merül fel a gondolat: mielőbb szükség van egy klímára.

Persze a meleg időszak alatt meglehetősen nehéz ennek a kivitelezése, hiszen – bár a légkondicionáló készülékek repertoárjából bőven lehet a nyári forróságban is válogatni – kifejezetten nehéz, sőt, szinte lehetetlen a beszereléséhez ebben az évszakban szakembert találni.

Ha pedig nem sikerül szakértő légkondicionáló szerelőre lelni, csak egy megoldás van a hűsölésre, mégpedig a hordozható hűtőberendezés beszerzése, valamint a választott mobil klíma beszerelése. 

Mobil klíma bekötése
Mobil klíma egyszerű bekötése

Mobil klíma vs split klíma

Bár a mobil klímák piaca meglehetősen nagy és bőven van lehetőség a különböző típusok közötti válogatásra, korántsem jelentenek olyan jó megoldást, mint a split berendezések (hiszen ez utóbbiak jóval praktikusabbak és precízebbek).

Persze ezt a hátrányt némileg ellensúlyozza, hogy a mozgatható klímák szinte nulla forinttal beépíthetők (hiszen a mobil klíma beszereléshez a legtöbb esetben nincs szükség szakértelemre és szakemberre), ellentétben a split termékek beszerelési költségével, melynek összege meglehetősen magasra rúg napjainkban.

Emellett pedig az is a mobil termékek előnye, hogy az év bármely időszakában, – nem csak az ősztől-tavaszig terjedő intervallumban – beszerezhetők, és beüzemeltethetők. Illetve hozzá kell tenni, hogy a mobil klímák könnyen mozgathatók, így egyszerűen működtethetők ott, ahol elektromos áramhálózatra lehet kötni a készülékeket.

Azonban jó tudni, hogy nem ilyen egyszerű a beüzemelési folyamat, hiszen gondoskodni kell a megfelelő kimenet létesítéséről is. (Ennek ellenére a mobil klíma beszerelés nem okoz különösebb nehézséget!)

Mobil klíma beüzemelése egyszerű feladat
Mobil klíma egyszerű beüzemelése

A mobil klímák fajtái

Három típusú mobil klíma létezik a piacon. A legegyszerűbb kivitelezésű verzió a vastag gégecsővel rendelkező variáns, melyet a hatékony működtetéshez a szabadba kell kivezetnie a használójának a szobában lévő meleg levegő eltávolítása érdekében.

Ennek hátránya, hogy a kivezetés megvalósításához egy nagyjából 12-13 cm átmérőjű lyukat kell vájni a falba.

Persze ez a rombolás elkerülhető, ha van szellőzőnyílás a falban, vagy ha a gégecső kivezetése a résnyire nyitott ablakon át történik meg. Ez utóbbi esetekben tehát a mobil klíma beszerelése meglehetősen egyszerű művelet.

Ezen típus hátránya azonban – amellett, hogy hangosan működik -, az, hogy a készülék kondenzátora vákuumot generál a hűtendő szobában (soha véget nem érő folyamatot előidézve ezzel), hiszen a hűtésre a helyiség saját, már hűtött levegőjét használja, a vákuum miatt viszont az apró réseken át a szabadból forró légtömeget szív vissza a helyiségbe, mely újra hűtésre szorul.

Ráadásul a csőnek is majd 50 fokos levegőt kell kivezetnie, ami szintén melegíti a szoba levegőjét.

Ennek következtében pedig – hiába a nagymértékű áramfogyasztás – a belső hőfok sosem fogja elérni az elvárt mértéket.

A gégecsöves típusnál jóval hatékonyabb eszköz a kétcsöves mobil készülék.

Működési elve, hogy a hűtéshez nem a belső, hanem a külső környezetből nyeri a levegőt.

Tehát az előző variációhoz képest ez az eszköz már nagyobb eséllyel képes a várt értékre hűteni a szobát.

Hordozhazótó klíma beüzemelése
Mobil klíma beszerelés

Persze ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a mobil klíma beszereléshez nem egy, hanem kettő vastag csövet kell kivezetni a szabadba (ami, valljuk be, korlátozza az eszköz későbbi mozgathatóságát), ráadásul a csöveken áthaladó meleg légtömeg folyamatosan újrafűti a helyiséget, ami valamelyest visszaveti a hatékonyságát.

A mobil klímák közül a legjobb megoldást a mobil split eszközök képviselik, melyek egy külső, kisméretű televízió nagyságú, szabadba helyezhető egységgel, valamint egy belső, split precizitású modullal rendelkeznek, a két egységet pedig egy rugalmas cső kapcsolja össze egymással.

Az eszköz hátránya, hogy nehezen mozgatható – épp a modulok összekapcsolódása miatt- , előnye azonban, hogy halk működésű, hiszen a zajt okozó kondenzátor és ventilátor kültéren található.

A mobil klíma beszerelése ennél a típusnál is szakszerű segítség nélkül megvalósítható.

Mindezek mellett létezik a piacon egy olyan mobil klíma típus is, mely csupán egy külső egységből és a hűs levegőt áramoltató csőből és egy befúvónyílásból áll – vagyis nincs belső modulja, csupán egy távirányítója, mellyel az eszköz könnyedén kezelhetővé válik.