Klíma beszerelés ára fontos tényezője tud lenni adott klímaberendezés választásakor.

Klíma árak szereléssel

Az, hogy mennyibe is kerül egy klímabeépítés, számos tényezőn múlik.

Például ezzel kapcsolatban fontos faktor az eszköz ára, a beüzemelésének költsége, valamint az üzemeltetésének díja is.

Ezen felül lényeges kérdés a klíma típusa, gyártója, a beépítés helyszíne, illetve a leendő tulajdonos elvárásai, igényei is.

Továbbá fontos szempont az is, hogy a légkondicionáló berendezés beszerzési-, beépítési-, beüzemelési-, valamint karbantartási feladatai egy kézben vannak-e.

Klíma árak beszerelési költségek nélkül

Ahogy az már említésre került, a klímaár az egyik legfontosabb faktor a klímabeépítés kapcsán.

Nem csoda, hogy a legtöbb megrendelő ezt a szempontot tartja elsődlegesen szem előtt a klímabeszerzése során.

A készülékárak legfőképpen a gyártó, a típus, a minőség, a teljesítmény és a lehetséges élettartam függvényei.

A klíma beszerelése, összköltség tekintetében az eszköz ára a teljes beépítés díjának nagyjából egy harmadát jelenti, ami természetesen csak egy átlagos megközelítés, hiszen ez az arány az eszköz minőségétől és az áramfogyasztásától függően alacsonyabb, illetve magasabb irányba is tendálhat.

Klímaszerelés ára
Fali klíma

A légkondicionáló berendezések telepítése és üzembe helyezése

A légkondicionáló készülékek ára mellett fontos a beépítési költségek pontos ismerete is, hiszen a végösszeget a klíma árak szereléssel együtt adják ki (amennyiben a beépítés nem házilag történik).

Fontos tudni, hogy az eszköz beszerelésének folyamata meglehetősen összetett, ráadásul ez a munka igényel bizonyos fokú szakértelmet is.

A telepítés során a bel-, és kültéri modulok csövekkel és vezetékekkel való összekötése történik meg, melynek megvalósításához speciális, klímaszereléshez szükséges eszközök és szerszámok is szükségesek.

Emellett az optimális cseppvízelvezetés kivitelezése is lényeges momentum a beépítés minőségi teljesítéséhez.

Ehhez fontos megjegyezni, hogy ha ennek a megvalósítása a beltéri modulból induló lejtéssel nem lehetséges, akkor elengedhetetlen a kondenzvíz szivattyú alkalmazása is a készülék megfelelő működtetéshez.

Ezen tételekre csupán egy alkalommal kell pénzt áldozni, ráadásul költségük az eszköz árának csak kis százalékát teszik ki.

Persze nagyobb költséget is jelenthetnek abban az esetben, ha a kül-, illetve a beltéri modulok túl messze vannak egymástól, valamint, ha az ingatlan tulajdonságai miatt komplikált a kivitelezés végrehajtása.

A készülék üzemeltetése

Klíma karbantartása
klíma üzemeltetés

A légkondicionáló berendezések legfőbb kiadását azok üzemeltetése adja.

Az üzemeltetési költségek pedig két fő csoportba oszthatók, a karbantartási- (ami a használat intenzitásától függően évi egy, illetve kettő alkalommal ajánlott), illetve a használati díjakra (mely tulajdonképpen a felhasznált energiaköltséget takarja).

Míg a karbantartási költségeken nem lehet spórolni (hiszen az élettartam maximalizálása érdekében fontos minden évben, használattól függően elvégezni ezen feladatokat), addig az áramfelhasználással lehet némileg takarékoskodni (mégpedig minőségi, energiahatékony és magas hatásfokú légkondicionáló berendezés beszerzésével és beszerelésével).

Ebben az esetben azonban a klíma beszerelés ára kezdeti költségei magasabbak, hiszen a nívósabb, hatékonyabb klímák drágábbak gyengébb hatásfokú típusaiknál (cserébe viszont hosszabb távon szolgálják használóikat, és jóval kevesebb áramot is fogyasztanak).

Egy nívós légkondicionáló berendezés akár feleannyi energiafelhasználás mellett képes optimális hőfokot biztosítani, vagyis a befektetési költségét akár kettő, három nyár alatt képes „visszahozni”.

Emellett a modern technikának köszönhetően a várható élettartamuk is jóval magasabb.

Sőt, a minőségi eszközök számos komfort-, valamint egészségmegőrző, illetve fertőtlenítő funkcióval is rendelkeznek, továbbá az inverter technika miatt használatuk jóval csendesebb az olcsóbb, silány minőségű típusokéhoz képest.

A noname, ismeretlen gyártójú, kétes minőségű eszközök az esetek túlnyomó részében korszerűtlen készülékek, azaz teljesítményük, áramfogyasztásuk és élettartamuk is bizonytalan.

Észszerűbb tehát a gyanúsan olcsó termékek helyett minőségi – ám drágább – eszközöket választani annak érdekében, hogy hatékonyabb, alacsonyabb áramfogyasztású, hosszabb élettartamú, illetve kisebb szervizigényű légkondicionáló berendezés biztosíthassa az adott helyiség(ek) optimális klímáját.

Összefoglalás

A legjobb, ha a megrendelő ismert, nívós márkák termékei közül választ készüléket, ugyanis ezen típusok többsége rendelkezik hazai márkaszervizzel, ráadásul az általuk biztosított garanciaidő is jelentősen hosszabb (akár öt-tíz év is lehet), mint a noname gyártóké.

Összességében tehát a klíma árak szereléssel együtt adják a légkondicionáló készülékek beépítésének összköltségét, így a berendezés árát, annak beszerelési díját, illetve üzemeltetési költségeit is figyelembe kell venni a teljes ár pontos kalkulációjához.