Mitől függ a klímaszerelés költsége, merül fel sokakban ez a kérdés.

Általánosságban elmondható, hogy a klímákkal foglalkozó cégek feladatkörébe tartozik az ügyfél által kiválasztott klíma beszerzése (valamint, amennyiben szükséges, a kiválasztásban való segítségnyújtás is), illetve annak karbantartása.

A vállalatok mindkét esetben előzetes felmérés, és részletes árkalkuláció után végzik el a rájuk bízott munkát.

Persze a klíma beszerelése kapcsán fontos az ügyfél véleményének és igényeinek szem előtt tartása, például a klíma fajtájának kiválasztásakor, a kültéri, illetve beltéri egységek helyének meghatározásakor, a kondenzvíz kivezetés helyének kiválasztásakor, vagy épp az elektromos áramfelvétel helyének meghatározásakor.

Beltéri  és kültéri egység ára
Beltéri és kültéri egység

Ezen tényezők pontos determinálása rendkívül fontos az eszköz optimális használata érdekében, így lényeges, hogy az eszköz későbbi használója, és annak szakértő beszerelője közös álláspontra jusson ezek kapcsán (ahogy a klíma beszerelés költsége tekintetében is).

Mitől függ a klíma beszerelés ára?

Mennyibe kerül a klíma beszerelés?
Beltéri egység

A különféle vásárlói igényektől, valamint az eltérő eszközgyártói díjszabásoktól is függ, hogy mennyire magas a klíma beszerelés ára.

A minőség, az anyaghasználat, a garanciaadás például mind-mind módosíthatják a díjszabást.

Persze az, hogy mit pontosan mit is tartalmaz a klíma beszerelés ára, arról is eltérnek a vélemények.

Az azonban biztosan állítható, hogy nem szakértő szemnek nehéz kiigazodni az árrengetegben.

Tehát ahhoz, hogy valaki tisztában legyen azzal, hogy a kapott klímaszerelés költsége megfelelő ár-érték arányú-e, ismernie kell néhány alapinformációt a légkondicionáló berendezésekről.

Például fontos tudni, hogy a klímák egy kültéri, és egy, illetve több beltéri modulból állnak, melyeket többnyire a falakon helyeznek el.

Természetesen az egységek helye ettől eltérhet, hiszen van, hogy a kültéri modul a tetőn, vagy például a házfal melletti C-sín blokkon kerül üzembehelyezésre.

Mennyibe kerül a klímaszerelés?
Fali klíma

Emellett a beltéri modul is kerülhet mennyezetre, illetve padlóra is.

Annak érdekében pedig, hogy a légkondicionáló berendezés beüzemelésre kerülhessen, a külső és a belső egységek összekapcsolására van szükség, melyet szigetelt, rézből készült csőpárral, valamint egy kommunikációs kábellel oldnak meg a szakemberek.

Hozzá kell tenni, hogy – bár nem kötelező ezen nyomvonal követése – az esetek többségében a beltéri egységben létrejövő kondenzvíz is ugyanebben az irányban kerül kivezetésre (persze ezt az eltérő igények bármikor felülírhatják).

Lényeges megjegyezni, hogy az elektromos áram biztosítása sem kell, hogy sablonosan történjen, hiszen mind a kültéri, mind a beltéri modulból ki lehet azt építeni, sőt, igény szerint a készülék konnektorba is csatlakoztatható. 

A klíma beszerelés árának tekintetében fontos kérdés, hogy a helyiség be van-e már csövezve, vagy a lakást még elő kell-e még készíteni a légkondicionáló berendezés beépítéséhez.

Amennyiben a kivitelezők megfelelően végezték e téren a feladatukat, a készülék beszereléséhez szükséges rézcsőnek ki kell lógnia a falból azon a területen, ahol a kül-, és beltéri egységek a későbbiekben beszerelésre kerülnek majd.

Sőt, optimális előkészítés esetén a kondenzvíz elvezetésének kialakítása, és a kommunikációs kábel elhelyezése is a megfelelő helyen található.

Tehát amennyiben a lakás, vagy helyiség csövezése megtörtént, azaz, ha már előkészítésre került, a klíma beszerelésekor a készülék egységeinek megfelelő elhelyezése után már következhet is a beüzemelés. Ilyen esetben a legkedvezőbb a klíma beszerelés ára. 

Ha viszont az adott ingatlan becsövezése még nem történt meg, viszont a légkondicionáló berendezés bel-, és kültéri egysége az adott fal egyik, illetve másik oldalára kerül felhelyezésre, nem kell a csőelvezetéssel foglalkozni, hiszen csupán az adott fal átfúrására van szükség a két modul összekapcsolásához.

Ezáltal is változhat a klímaszerelés költsége.

Ez az úgynevezett szendvics szerelés már magasabb költségvonzattal jár, viszont még mindig alacsonyabb díjazású, mint az alapszerelés, ami a kábelcsatorna szerelését, illetve falba vésését, valamint a kül-, és beltéri egység egymástól távolabb (ám két, -esetenként három méternél /a kalkulált távolság természetesen szolgáltófüggő/ kisebb nyomvonalban) való elhelyezését tartalmazza.

Ha viszont a klíma bel-illetve kültéri egysége egymástól a szolgáltató által meghatározott 2, illetve 3 méternél nagyobb távolságban kerül beszerelésre, akkor a két, illetve három méter feletti távolság szerelési-, és anyagköltsége is emeli az alapszerelési díjat.

A klíma beszerelési ára ezeken felül azon is múlik, hogy az adott vállalkozás légkondicionáló berendezését építteti-e be az ügyfél, vagy egy másik szolgáltatótól vásárolt készüléket kíván-e beszereltetni.