A split klíma alkalmazása.

Számos légkondicionáló készülék kapható manapság a piacon.

Vannak szerelés nélkül beépíthető, könnyen mozgatható, mono készülékek (mobilklímák), és vannak beépítendő, helyhez kötött, két, vagy akár több egységgel rendelkező eszközök, az úgynevezett split klíma típusok.

Míg a mobilklímák gyengébb teljesítényűek és nagyobb fogyasztásúak, addig a split klímák hatékonyabbak és energiatakarékosabbak.

Természetesen mindkét kategóriában vannak altípusok, illetve olcsóbb, és drágább kategóriák.

Bármelyikre is essen a választás, fontos, hogy a klíma képes legyen ellátni feladatát, vagyis optimálisan működjön.

Ha ugyanis az eszköz kiválasztása a klimatizálandó helyiség-, és a készülék műszaki paramétereinek alapos ismerete és figyelembevétele nélkül történik meg, előfordulhat, hogy a klíma nem lesz képes az elvárt hőmérséklet elérésére, illetve épp ellenkezőleg: az eszköz lehűti ugyan a helyiséget, de csak komoly áramfogyasztás mellett.

A split klíma 

split klíma

A split klíma típusok jóval hatékonyabbak mobil társaiknál, viszont beszerzési és beszerelési költségeik is sokkal magasabbak.

Természetesen elkerülhető a beépítési díj kifizetése, ha a beszerelés házilag történik meg, ez azonban igényel némi kézügyességet és hozzáértést.

Amennyiben profi, szakszerű megoldásra van szükség, ajánlott inkább szakértő segítséget igénybe venni a split klíma beszereléséhez, annál is inkább, mivel a klímacégek többsége garanciával végzi el ezt a feladatot.

Persze az a tény sem elhanyagolható, hogy a spit klíma beépítése során számos olyan hibaforrás lehetséges, ami tönkre teheti a berendezést, vagy épp meggátolhatja a készülék optimális működését.

Mindez és a garancia elvesztése elég nyomós oka kell, hogy legyen a munka szakértőnek való kiszervezéséhez.

split klíma szerelés zalaegerszegen
split klíma

A split klíma beszerelésének hibái lehetnek

A beépítés első számú hibája a beszerelés helyének helytelen megválasztása.

Egy rosszul megválasztott hely ugyanis több problémát is felvethet.

Például, ha a készülék elhelyezése nem optimális, az nemcsak a működését, hanem karbantartását, tisztítását is megnehezítheti, illetve ellehetetlenítheti.

Emellett problémát jelenthet a split klíma használat közbeni zaja is, ami egyébként a gép teljesítményével van szoros összefüggésben.

Persze a monoton morajlás nem a légkondicionáló használóit, hanem a szomszédokat zavarhatja elsősorban, hiszen azt a készülék külső egysége adja ki magából.

Bár léteznek rezgéscsillapítók a zajszint csökkentésére, érdemes ezen modul helyét úgy megválasztani, hogy annak használat közbeni zúgása lehetőleg ne okozzon kellemetlen helyzeteket.

Másik fontos split klíma felszerelési hiba a külső egység nem megfelelő elhelyezése.

Sok esetben ugyanis a külső modul úgy kerül felszerelésre, hogy ahhoz a későbbi karbantartási, szerelési munkák elvégzésekor nem, vagy csak nagy nehézségek árán lehet hozzáférni.

Gyakran előfordul például, hogy az egység túl magasra, szinte a mennyezetre kerül, ahol aztán esélytelenné válik a fedél levétele.

Vagy épp ellenkezőleg, a modul magassága megfelelő, hátulja azonban teljesen eléri a falat, mely által a benne lévő ventilátor csak komoly munka árán képes a szükséges levegőt beszívni.

Ezen felül szignifikáns problémát okozhat a gép működésében az is, ha a külső egységet doboz öleli körbe, illetve, ha esővédő zsalu, esetleg lemez kerül a modul elejére.

Ezek ugyanis elzárják az eszköz elől a levegőt, ami akár tönkre is teheti készüléket.  

Persze nemcsak a kültéri egység beépítésénél követhetnek el hibát a nem hozzáértő szerelők, a beltéri modulok elhelyezésekor is születhetnek melléfogások.

A beltéri egység szerelési hibái közül pedig a leggyakoribb az, hogy a huzathatást nem veszik figyelembe a beépítéskor. Holott fontos szem előtt tartani a beltéri modul felhelyezésekor, hogy a kifújt levegő mozgásirányába ember ne tartózkodhasson.

Amennyiben ugyanis a légmozgás meghaladja az 1 m/s-ot, a légsebesség már komoly huzatérzést kelt, így a tartózkodási helyről a levegőirányt el kell terelni.   

Tipikus split klíma szerelési hiba a helytelen csövezés is. Ezzel kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy az egységek összekapcsolása során sokaknak nehézséget okozhat az is, hogy a szűk csővezetékben a kábelek nem, vagy csak nehezen férnek el.

Ennek oka a téves bekötési sorrend alkalmazása. Emellett problémát okozhat a csövek hibás irányítása is, például a csővezeték emelkedő elvezetése a beltéri modultól a kültéri irányába.

Ez nagyon komoly, akár végzetes hibát is jelenthet a készüléknek, hiszen ilyen esetben az kompresszorban lévő, hűtőközeggel cirkuláló olaj a folyadék párolgása miatt nem tud visszafolyni egyik egységből a másikba, – hiszen a hűtőközeg gőzben az egyáltalán nem oldódik.

Így egy idő után elkezd dugó képződni a csőben, visszataszítva az olajat a beltéri modulba.

A split klíma típusok legfőbb beszerelési hibái közt tartható számon a csövek helytelen peremezése is, ami legfőképp a rossz csővágó eszköz és a hibás vágási technika következménye, végeredménye pedig akár az is lehet, hogy a teljesen tönkremegy a készükék.

Mindezek mellett komoly hiba a split klíma áramvezetékeinek helytelen bekötése is.