Miért lényeges a klíma karbantartása? A hűtéstechnikai-, illetve légkondicionáló eszközök karbantartására a készülékek élettartamának maximalizálása, az általuk felhasznált energia minimalizálása és az emberi egészség megőrzése miatt van szükség.

Az utóbbi valószínűleg mindenki számára ismert tény, ahogy az is, hogy ezért a helytelenül használt, valamint a rosszul, vagy egyáltalán nem szervizelt berendezésekben megjelenő és elszaporodó gombák, illetve baktériumok tehetők felelőssé.

Fontos megjegyezni, hogy ezen veszélyforrások légúti megbetegedéseket, sőt, akár legionárius tüdőgyulladás kialakulását is eredményezhetik, illetve allergiás reakciókat is kiválthatnak az erre érzékenyeknél.

A klímaeszközök nagy mennyiségű levegőt keringetnek, melynek köszönhetően az általuk átforgatott légtömeg eléri a megfelelő hőmérsékletet.

Ezen művelet során a készülékbe épített szűrő útját állja a nagyméretű porszemcséknek, a kisebb szemcséket azonban nem képes felfogni, így azok könnyedén átjutnak rajta, majd bekerülve a berendezés belsejébe folyamatosan le is rakódnak a hőcserélő felületen, optimális táptalajt biztosítva ezzel a penészgombáknak.

klíma karbantartása
Lényeges a klíma karbantartása

Ugyanis, amennyiben a klíma karbantartása elmarad, vagy nem megfelelő, az eszköz belsejében megtapadó por, illetve a por és a vele érintkező kondenzvíz keveredésével keletkező nyákos anyag egyre jobban megvastagodik és megjelenik rajta a gomba és a penész.

Ezt követően a készülék által átforgatott levegő is kellemetlenné és egészségkárosítóvá válik.  

Így hát a hűtőberendezések, bár sokfélék lehetnek, egy dolog biztosan elmondható velük kapcsolatban: mégpedig az, hogy karbantartásuk rendkívül fontos az egészség megőrzése érdekében.

A klíma karbantartása házilag

Komoly problémát jelent a klímaberendezés ventilátorlapátjára ülő porréteg, hiszen azt házi eszközökkel nem lehet letisztítani (vagyis téves az a feltételezés, miszerint a piacon kapható sterilizáló sprayk alkalmasak a berendezések teljes fertőtlenítésére).

Az egyre vastagodó porréteg egy idő után a ventilátorlapátok közti réseket is ellepi, mely a klímaberendezés teljesítményét nagymértékben leredukálja.

A ventilátor megtisztítása csak mechanikai megoldással kivitelezhető, melyhez a lapátokat is el kell távolítani, ami nemcsak, hogy időigényes, de meglehetősen költséges is a klíma karbantartása szempontjából.

Mikor időszerű a klíma karbantartása?

A klíma – akkor is, ha hosszabb időn keresztül üzemen kívül van – folyamatosan porosodik, vagyis időnként tisztításra szorul.

Persze nem csak a por rakódik le a berendezésben, a használaton kívüli eszköz kiváló élőhelyet biztosít a rovarok és a paraziták számára: egy-egy klíma belsejében akár több száz poloska, légy vagy pók is megjelenhet, ami nem csak esztétikai probléma.

A rovarok ugyanis kisebb zárlatokat is okozhatnak, így a hosszú idő utáni első használat előtt mindenképp érdemes ellenőriztetni a berendezéseket.   

Emellett fontos tudni, hogy a klímagyártók legalább évi egy, bizonyos típusok esetén pedig minimum évi kettő karbantartást írnak elő, ám erősen igénybevett berendezések esetén az évi négy-öt klímatisztítás is kifejezetten ajánlott

Klíma karbantartása
Klíma tisztítása házilag

A klíma karbantartása

Egy hagyományos klíma karbantartása során minden esetben el kell végezni a következő alapfeladatokat:

 • A burkolatok megtisztítása
 • A szűrők alapos takarítása, sterilizálása
 • A hőátadó felület, a csövek és a ventilátor fertőtlenítése
 • Az áthaladó levegő mérése
 • Az áram felvételének letesztelése
 • A nyomás ellenőrzése
 •  Szivárgás ellenőrzés, csatlakozórészek kontrollja
 • A légkondicionáló elektromos és a mechanikus részeinek diagnosztizálása

Milyen problémák merülhetnek fel, ha elmarad a klíma karbantartása?

Amennyiben nem történik meg a légkondicionáló berendezés felülvizsgálata, illetve szükség szerinti gondozása, a klíma:

 • Kellemetlen szagot áraszthat
 • Csöpöghet
 • Zajosan működhet
 • Egy idő után nem működhet megfelelően
 • Jegesedésnek indulhat
 • Levághatja a biztosítékot

A klíma karbantartása magába foglalja a berendezés gázzal való feltöltését is?

A cégek többsége vállalja, hogy az általuk nemrégiben szerelt eszközökben felmerülő műszaki hiba következtében elillandó hűtőközeget garancia keretein belül újratöltik.

Amennyiben azonban a légkondicionáló berendezés szerelése szakszerű módon történik meg, a hűtőközeg nem, vagy csak hosszú idő után távozhat az eszközből. Ez persze a klíma teljesítményének romlását is eredményezi, így fontos annak mielőbbi pótlása.

Ugyanakkor, ha a gáztöltést követően rövid időn belül újból felmerül a probléma, valószínű, hogy a rendszer kilyukadt, így azt nem oldja meg egy újabb gáztöltés: vagyis közvetlenül a hiba okát kell orvosolni.