Klímaszerelés panellakásba mára már szinte elengedhetetlen dologgá vált, hiszen már az ingatlan vásárlásakor is fontos szempont a panelek esetében is.

Klímát mindenhová

A klímaváltozás eredményeképpen napjaink nyarai egyre forróbbak.

Sokszor hetekig tartó kánikula keseríti meg mindennapjainkat, mely amellett, hogy testi tüneteket (vérnyomásproblémák, bőrkiütések, stb) okozhat, ingerültséget és levertséget is indukál.

A hőség elviselésének legjobb módja a légkondicionáló berendezés beépítése, mely manapság már nemcsak lakásokban vagy autókban, hanem irodákban, raktárakban, üzemekben is optimális hőmérsékletet képes biztosítani.

Arról nem is beszélve, hogy tetőtéri lakásokban szinte elengedhetetlen „kelléknek” számítanak, a nyarak ugyanis olyan forrók napjainkban, hogy a legfelsőbb emeleteken már-már elviselhetetlen a hőség.

Persze a többi emeleten is gyorsan átmelegszenek a falak, ami hamar felfűti a lakásokat, kellemetlen hőmérsékletet, rossz közérzetet, lehangoltságot és koncentrációzavart eredményezve a lakás tulajdonosainak.

Tehát a klímaszerelés panellakásba kifejezetten jó befektetésnek számít.

Klímaszerelés panellakásba

Klíma beépítés zalaegerszeg panellakásba
klímaszerelés panellakásokba

Sokan nem biztosak abban, hogy a panellakás falai megtartják, elbírják a légkondicionáló berendezéseket.

Természetesen az átlagos panelek minden tekintetben alkalmasak a légkondicionáló készülékek beépítésére (nem kell aggódni annak súlya és beszerelhetősége miatt sem), ráadásul felszerelésük manapság már kis befektetéssel is megoldható, a legtöbb klíma beszerzése és beépítése sem tartozik a megfizethetetlen, vagy drága kategóriába.

A legolcsóbb alternatívák egyike a mobil klíma, de természetesen a split klímák beépítése sem terheli meg napjainkban túlságosan a pénztárcát. De vajon melyik a legjobb megoldás egy átlagos panellakásba?

Ennek eldöntéséhez nem árt ismerni az adott otthon paramétereit, mely alapján kiszámítható annak átlagos hűtésigénye.

Például korántsem mindegy, hogy a klimatizálandó lakás mekkora. Egy ötven négyzetméteres panellakásba általában elegendő egy 3,5 kW-os légkondicionáló beépítése, ami már megfelelő teljesítményű ahhoz, hogy optimális hőfokot és páratartalmat biztosítson adott helyiség(ek)be, kellemes közérzetet biztosítva a klíma használóinak.

Persze a klímaválasztáshoz egyéb tényezőket is figyelembe venni, ráadásul sok esetben a készülék árfekvése is fontos faktor.

Ezzel kapcsolatban azonban érdemes tudni, hogy a legtöbb esetben az olcsó készülékek a drágábbak, hiszen sokszor gyengébb teljesítményt, nagyobb fogyasztást, és gyakoribb, valamint borsosabb árú karbantartást igényelnek.

Arról nem is beszélve, hogy többnyire az élettartamuk is jóval alacsonyabb, mint a nívósabb, drágább kategóriájú eszközöknek. Sőt, a választásnál az sem mindegy, milyen márkájú az adott klíma.

A nívósabb márkák nagy múlttal, tapasztalattal rendelkeznek, ami a legtöbb esetben garancia a minőségi termékekre.

Klímaszerelés panellakásba
klíma panellakásba

Amennyiben a klímaszerelés panellakásban történik, fontos bizonyos szabályokkal tisztában lenni (melyeket egyébként a profi klímaszakemberek pontosan tudnak és minden esetben be is tartanak).

Ilyen lényeges tudnivaló például az, hogy a kondenzvizet nem lehet az utcára – a gyalogosok nyakába, illetve a járókelők közé, – valamint a szomszéd lakásához kivezetni.

Ennek kiküszöbölésére a csepegő folyadékot a csatornába, vagy egyéb elvezető csőbe kell elvezetni.

Fontos szabály még a panelek házirendjének betartása is, mely alapján hétvégenként nem szabad nagy hanggal járó munkálatokat végezni, illetve a zajosabb feladatokat a többi lakóval előre egyeztetett időpontban lehet csak elvégezni.

Mivel a split klímák beépítése során (egy bizonyos átmérőméretben) faláttörésre is szükség van a külső és belső egységek összeköttetéséhez, fontos megbeszélni a szomszédokkal a legideálisabb időt ennek megvalósítására.

Hozzá kell tenni, hogy bár a munkálatok nemcsak hanggal, hanem porral is járnak, köszönhetően a szakemberek profi munkájának (az előzetes elpakolásuknak, valamint az utólagos takarításuknak) és eszközeinek (például az ipari porszívó használatának), a beszerelést követően nem marad kosz, piszok és rendetlenség.

Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy amennyiben a klímaszerelés panellakásban történik, akkor is figyelembe kell-e venni azt a szabályt, miszerint a társasházak egységes küllemét nem lehet megbontani (vagyis nem rontják-e a panelcsoport összképét az egyénileg beszerelésre kerülő klímák).

Ugyanis nem minden lakásban van légkondicionáló berendezés – azaz nincs minden egyes lakás külső falán klímaegység – vagyis a szabály szerint – a csak néhány lakásnál felszerelt külső egység látványa miatt – megbomlana az adott ház homlokzatának egységessége.

Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a klímaszerelés panellakásba nem saját otthonban történő munkának számít, hiszen a külső modul közös tulajdonú homlokzatra kerül.

Emiatt a légkondicionáló berendezés beépítésével kapcsolatosan a szomszédok előzetes engedélyére is szükség van.

Az erre vonatkozó törvény alapján a klíma felszerelését megelőzően a közvetlen szomszédok két-harmados többségének bele kell egyeznie – írásban – a munkálatok elvégzésébe.

Hozzá kell tenni, hogy a közös képviselőt is tájékoztatni kell a klimatizálásról, illetve a beépítés tervrajzáról, az eszköz típusáról, működtetés közbeni zaj erősségéről, valamint a kondenzvíz elvezetés módjáról.