A klímaszerelés házilag nem egy ördögtől való gondolat, de megéri e magunknak csinálni?

A klímaszerelés

A klímaszerelés meglehetősen bonyolult feladat. A légkondicionáló berendezések beépítését emiatt – az esetek túlnyomó részében – szakemberekre bízzuk.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne házilag megoldani a klímaszerelést…

Klíma szerelése házilag
Klímaszerelés

Az otthoni klímaszerelés folyamata  

Ezen készülékek beépítése igencsak összetett művelet, melynek legelső lépése a megfelelő klíma kiválasztása és beszerzése.

Ez a feladat pedig csak előzetes felmérés után végezhető el.

A klímaválasztás során ugyanis tudni kell, hogy mekkora a hűtendő/fűtendő terület, milyen fekvésű a klimatizálandó helyiség, hány fal, illetve üvegfelület található az adott szobában, mi az érintett helyiség konkrét funkciója, hány hőforrás található a kérdéses térben, valamint megoldható-e az eszköz elektromos hálózathoz való csatlakoztatása.

Ezen faktorok mind-mind befolyásolják, milyen típusú és mekkora teljesítményű légkondicionáló berendezésre van szükség a kívánt cél elérése érdekében, figyelembe kell venni őket az optimális KW/h teljesítmény kikalkulálásánál.

Ezen felül azt is végig kell gondolni, hogy szükség van-e bizonyos extrákra a sajátos igények kielégítése érdekében (például páraszint-tartás-, hűtés-fűtés-, vagy épp sterilizálás funkcióra).

Persze a legtöbb esetben a pénztárca vastagsága határozza meg a klímaválasztást, ám fontos tudni, hogy a drágább eszközök jobb minőséget képviselnek, így hosszú távon megérik a befektetést.

Amennyiben sikerült kiválasztani és megvásárolni a legmegfelelőbb készüléket, a klímaszerelés következő lépése következik, mely nem más, mint az eszköz legoptimálisabb helyének kiválasztása.

Otthoni klímaszerelés
Nagy figyelmet igényel a falban a csövek elvezetése

Ehhez azonban nem árt tudni, hogy az előzetesen kijelölt falban fekszik-e áramkábel, vagy fűtésvezeték, illetve annak is érdemes utánajárni, hogy az elektromos hálózat képes-e megterhelés nélkül biztosítani az eszköz beindításakor szükséges áramfelvételt.

Ha az előző feltételek nem akadályozzák a klímaszerelés további folyamatát, következhet a készülék beltéri moduljának falra szerelése, melyhez nagyjából nyolc-tizenkét dübelre van szükség.

A szerelési ismertetők minden esetben jelölik az áramkábeleket, meghatározzák a szükséges csőméreteket, illetve bemutatják az alkalmazandó szigeteléseket.

Házilag szerelt klíma
Klímaszerelés

A kültéri és a beltéri egység összekapcsolásához szükség van az adott fal áttörésére olyan átmérőméretben, mely biztosítja az összes szigetelt vezeték áthaladását egyik modulból a másikba.

Ezt követően a beltéri egység hollandi csavarjainak meglazítása és levétele történik meg, melyeket aztán a megtisztított rézcsövekre kell rácsavarozni.

Mindezek után a cső végére történő perempréselést követően a beltéri csonk és a hollandi csavar összeerősítésére kerül sor.

Klíma csőrendszer kialakítása

A mechanikai munka után pedig a villamossági feladatoké a főszerep.

Az eszközökhöz a legtöbb esetben öt méter hosszúságra elegendő hűtőközeget biztosítanak, ha viszont öt méternél hosszabb csatornára van szükség, hűtőközeget kell rátölteni.

Emellett lényeges a bel-, és kültéri modulok közti szintkülönbséget is figyelembe venni, ugyanis a két egység között legfeljebb három méter differencia lehetséges, ellenkező esetben a kompresszor optimális működése érdekében olajzsák létesítésére is szükség van.

A tartótámaszok beszerezhetők a boltokban, de akár házilag is elkészíthetők. Továbbá a piacon kaphatók rezgéscsillapító gumitalpak, valamint rögzítő csavarok is.

A vezetékek megtöréseinek kivédéséhez érdemes azokat minél inkább meggörbíteni a támasz felrakásakor.

Amennyiben a falon kialakított lyukban marad némi hézag, akkor az betömhető purhabbal, illetve egyéb tömítő anyaggal.

A támasz pedig akkor került megfelelően rögzítésre, ha az képes elbírni az emberi testsúlyt is.

A beltéri egység után a kültéri egység szerelése következik.

Hollandi csavar-, csőszerelés, kötések kivitelezése, perempréselés, vákuumolás, majd vákuumpróba.

Ha ezek mind rendben zajlottak, a szervízcsonkra kötött eszközzel való megfigyelés következik.

Vagyis annak ellenőrzése, hogy a nyílt talpasszelepeken át hogyan viselkedik a nyomás.

Ezután beindítható a készülék.

Ha a klímaszerelés házilag sikeres volt, az eszköz jól működik, és optimális a hűtőközeg nyomása.

Klímanyomás beállítása
Klíma hűtőközeg nyomás ellenőrzése

Összegzés

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a klímaszerelés házilag folyamata nem könnyű, azonban nem is lehetetlen.

Vagyis, ha valaki házilag szeretne eszközt beépíteni, a leírt lépések alapján megteheti.

Ha azonban inkább profi szerelőkre bízza a munkát, megkíméli magát ezektől a feladatoktól, és biztos lehet abban, hogy minőségi szolgáltatásban lesz része.

Emellett a legtöbb szakcég garanciát is vállal az általa végzett munkára,, ami szintén nagyon fontos szempont lehet a döntésnél.

Inkább bízza szakemberre.