A klíma csövezés egy sarkalatos pontja a klímaszerelés folyamatának.

A klímaszerelés fontos szabályai

A légkondicionáló berendezések régen csak a nagyobb boltokban, szállodákban, éttermekben biztosítottak optimális hőmérsékletet, korunkban azonban már alapvető gépeinek számítanak, melynek oka a globális felmelegedés hatásaiban keresendő.

A nyarak egyre forróbbak, sokszor árnyékban is negyven Celsius fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, mely mellé sok esetben kellemetlen páratartalom is párosul.

Ez a klíma pedig rendkívüli módon megterheli a szervezetet, és nemcsak a testi, hanem a szellemi működést is negatívan befolyásolja.

Napjaink hűtőberendezései (függetlenül attól, hogy mobil-, vagy split klímáról van-e szó) kiválóan alkalmasak ezen napok elviselésére, hiszen nem csak átmeneti, hanem folyamatos felüdülést biztosítanak használóiknak.

Fontos tudni azonban, hogy a klíma telepítésének szabályai közé tartozik az az előírás, miszerint csak és kizárólag engedéllyel lehet légkondicionálót felszereltetni.

A panellakásokban például csakis a szomszédok írásos beleegyezése és a közös képviselő informálása mellett lehet hűtő-, fűtőberendezést beépíteni.

Klímatizálás

Klíma beépítés

A légkondicionálókra egyre nagyobb igény mutatkozik, legfőképp a meleg, nyári időszakokban.

Ez az időszak azonban nem a legalkalmasabb klímaszerelésre, ugyanis – annak ellenére, hogy klímaberendezésből nincs hiány – a klímacégek ezen évszakban teljes kapacitással működnek, így nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak időpontot adni a készülékek beépítésére.

Ezen munkálatok elvégzésére tehát leginkább az ősztől tavaszig terjedő időszak a legalkalmasabb.

Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a légkondicionáló beépítés egyik legnagyobb feladata a klíma csövezés, így amennyiben felújítási munkálatok zajlanak a lakásban/házban, (vagy esetleg egy teljes új házról van szó) érdemes ezt a feladatot is elvégezni a tatarozás során.   

A klíma csövezés

Klímaszerelés zalaegerszeg
Klíma bekötés

A klíma csövezés az átlagosan négy-öt órát igénybevevő készüléktelepítés szerves része, így a végeredmény szempontjából fontos feladatnak számít.

Ezen munkálatok során történik a bel-, és kültéri modulok közti vezetékek, csövek összekapcsolása.

Persze a klíma csövezésnél, ahogy az összes többi klímabeépítéssel kapcsolatos munka során is, rendkívül fontos az ennek a feladatnak a megvalósításához szükséges műveletek meghatározott sorrendjének betartása.

Érdemes tudni azonban, hogy az utólagos klíma csövezés jóval költségesebb és bonyolultabb, mint az előcsövezés, így amennyiben lehetőség van rá, már az ingatlan építése közben érdemes elvégezni ezeket a munkálatokat.

Az előcsövezés ugyanis rendkívüli módon megkönnyíti a későbbi időpontban történő légkondicionáló berendezés beépítést. Arról nem is beszélve, hogy jóval gazdaságosabban oldható meg, mint az utólagos klíma csövezés.

Persze ez csak abban az esetben igaz, ha ezen munkálatok elvégzése szakértő módon történik meg.

Amennyiben a csőrendszer kiépítésére nem a megfelelő módon kerül sor (például, ha a szerelők nem jó helyre helyezik a csöveket), a klíma csövezés megismétlésére van szükség, ami nem kevés munkával és nem utolsó sorban nem kis befektetéssel jár.

Ennek kiküszöbölése érdekében nem árt szakértő klímacéget felkérni ezen munkálatok elvégzésére.

A légkondicionáló berendezések profi beépítése ugyanis kíván némi szakértelmet, arról nem is beszélve, hogy a klímatelepítéssel kapcsolatban vannak bizonyos szabályok, melyeknek meg kell felelni, nem mindegy például, hogy milyen készülék kerül telepítésre, az adott klíma hová és hogyan kerül beépítésre, illetve, hogy a kicsepegő víz hová kerül elvezetésre stb.

A sok klímaszereléssel kapcsolatos szabály között természetesen van olyan előírás is, mely a klíma csövezéshez kötődik.

Például fontos, hogy a csövezés falon kívül csatornában vezetve történjen, illetve nem csak esztétikai kérdés, hogy a légkondicionáló berendezés kültéri és beltéri egységét összekötő csövek láthatatlanok-e, vagy sem.

Ahogy a csőméretek kiválasztása is a helyi szabályozásokon múlik.

A klíma telepítés buktatói

Klímaszerelés

Első körben rendkívül fontos a készülék helyének kiválasztása.

Amennyiben ugyanis a klíma nem megfelelő helyre kerül beépítésre, akkor lehetséges, hogy nem lesz optimális a helyiség hűtése/fűtése.

Emellett lényeges kérdés a szakértő telepítés is, a nem hozzáértő beépítés ugyanis szivárgást, áramütést, sőt, akár tüzet is okozhat.

Fontos tudni, hogy split klímát csakis zöldkártyás, szakértő klímaszerelő építhet be, ami egyébként garancia a minőségi munkavégzésre.

Mindezeken felül kiemelkedően fontos feladat a kondenzvíz elvezetése, mely egyébként napjainkban meglehetősen komolyan szabályozott (éppúgy, ahogy a légkondicionáló berendezés beépítésének sok egyéb lépése is, például a már említett klíma csövezés).