Kit bízzak meg a klíma beszereléssel kérdése sokaknak tud fejfájást okozni.

Annak ellenére, hogy télvíz idején alig várjuk a nyári hónapokat egy kis melegséget remélve, mikor beköszönt a nyár, a kánikulai forróság elől mindenki a hűvösbe vágyódik.

Persze ez utóbbi igény napjainkban már egyáltalán nem elérhetetlen kívánság, csupán egy megfelelő klíma szükséges hozzá.

Na és természetesen az is fontos, hogy a klíma beszereléssel együtt már a nyár kezdetére megvalósítható projektté váljon.

Hiába ugyanis a hűvösbe vágyódás, és a légkondicionáló frissítő gondolata, ha nincs olyan szakember, aki képes lenne azt kivitelezni, például a későn, nyári csúcsidőszakban leadott megrendelés kapacitáshiánynak köszönhető teljesíthetetlensége miatt.

A biztos kivitelezhetőség és a nyári, nyugodt hűsölés érdekében ezért javasolt időben, az őszi-tavaszi időszakban üzembe helyeztetni a klímakészülékeket.

Klímaszerelés rövid határidővel zalaegerszegen
Klímaszerelés

Kit lehet megbízni klíma beszereléssel?

Légkondicionáló berendezést tulajdonképpen a nem szakmabeliek, illetve a kevésbé hozzáértők is képesek telepíteni, az viszont korántsem biztos, hogy ez a legjobb megoldás az eszköz beépítésére.

Kit bízzak meg a klíma beszereléssel? Persze a megfelelő szakértő megbízása nemcsak a profi végeredmény szempontjából fontos, hanem a szabályok betartása és a készülék garanciája érdekében is lényeges kérdés.

Fontos megjegyezni, hogy klíma beszereléssel csak és kizárólag szakértő, végzettséggel és engedéllyel rendelkező szakember bízható meg a 2000-es évek eleje óta.

Sőt, hozzá kell tenni, hogy ettől az időszaktól kezdve a készülékek forgalmazását is csak engedéllyel lehet végezni.

Legjobb megoldás, ha a megrendelő szakkereskedésben szerzi be a felszereltetni kívánt eszközt, illetve, ha a telepítést is ugyanezzel a vállalattal végezteti el, hiszen ilyenkor nemcsak professzionális beépítést, hanem érvényesíthető garanciát is kap a leendő klímatulajdonos.

Milyen árfekvésben érhető el a klíma beszereléssel együtt?

A légkondicionáló termékek egyre keresettebbek napjainkban, ami nemcsak az egyre melegedő időjárásnak, hanem a klímák megfizethetőségének is köszönhető.

Egy klíma ára ugyanis nagyjából nettó 150 ezer forint (ami egyébként átlagárat jelent, hiszen a légkondicionáló típusától, teljesítményétől stb. is függ, hogy mennyibe kerül a készülék), míg telepítése körülbelül 50 ezer forintot tesz ki (ami szintén egy átlagdíj, hiszen ez is több tényező függvénye, például a telepíthetőség komplexitásától, komplikáltságától, valamint a készülék típusától is függ).

Azaz egy klíma beszereléssel együtt körülbelül 200 ezer forintnyi befektetést jelent.

Persze hozzá kell tenni, hogy ezek egyszeri költségek, így ezen összeg kifizetésével gyakorlatilag több éven át biztosított az optimális hőmérséklet az adott ingatlanban.

Azonban meg kell jegyezni azt is, hogy egy klíma – ha hosszú távon szeretné valaki használni, akkor bizony – karbantartást is igényel (igénybevételétől függően évi egy-két alkalommal), ami a működtetéshez szükséges áramfogyasztás díja mellett további évi fix pluszköltséget jelent.

Cserébe azonban hosszú éveken át kellemes hőmérsékletű helyiségben tartózkodhat a klímatulajdonos.

Klímaszerelést ki csinál?
Fali klímaberendezés

Klíma beszereléssel, vagy mobilklíma?

Annak ellenére, hogy a mobil készülékek olcsóbbak, kevésbé helyhez kötöttek és nem igényelnek beszerelést sem, a split klímák jóval keresettebbek a mobil légkondicionáló eszközöknél.

Ennek oka, hogy a split berendezések jóval nagyobb teljesítményűek, kisebb fogyasztásúak, és sokkal esztétikusabbak is.

A hat-hét éve piacon lévő inverteres split készülékek pedig még a korábbi típusoknál is jóval energiatakarékosabbak, arról nem is beszélve, hogy a hűtés mellett már fűtésre is képesek (azaz akár a gázkazánt is helyettesíthetik).

Persze ezen készülékek közül sem mindegy, hogy melyik típus mellett teszi le a voksát az ember.

Jobb, ha olyan eszközre esik a választás, mely ismert, nívós márka terméke, ugyanis ezek jóval megbízhatóbbak noname társaiknál, és akár tizenöt-húsz évig is használhatók nagyobb meghibásodástól mentesen (természetesen folyamatos karbantartás és optimális használat mellett).

Mi a teendő, miután teljesül a klíma beszerelés projekt?

A hosszú élettartam elérése érdekében azonban szem előtt kell tartani az ésszerű működtetés feltételeit.

Például fontos, hogy a hőfok beállításakor a betáplált érték minél közelebb essen a külső hőmérséklethez, illetve, hogy a készülék huzamosabb ideig ne legyen 25 Celsius foknál alacsonyabb hőmérsékletre állítva.

Ez utóbbi esetben ugyanis a légkondicionáló berendezés addig igyekszik elérni a kívánt hőmérsékletet, míg az meg nem valósul, természetesen jóval hűvösebb levegő helyiségbe juttatása mellett.

A hosszú élettartam érdekében emellett javasolt a karbantartási feladatok keretein belül évente minimum egy alkalommal szakemberrel leellenőriztetni a teljes rendszert, mikor is a mechanikai átvizsgálás mellett megtörténik a készülék sterilizálása, vagyis a vírusok, baktériumok, gombák klímából való kiűzése is.