A légkondicionáló berendezések használata elengedhetetlenné váltak mára már otthonainkban.

A légkondicionáló berendezések napjainkban

Hazánkban az 1950-es évektől használnak légkondicionáló berendezéseket (az első hazai klíma forgalomba hozatala pedig az 1960-as évekre tehető!), ám főként az 1990-es évektől jellemző az ilyen készülékek nagyléptékű elterjedése.

Ezen eszközök első körben a kereskedelmi-, és vendéglátóhelyeken – így a szállodákban, a mozikban, a bevásárlóközpontokban és az éttermekben – jelentek meg, ám az idő előrehaladtával a használók már az otthonaikban és az autóikban is élvezhetik a klimatizálás adta előnyöket.

Napjainkban a légkondicionáló berendezések egyre inkább a lakás alapfelszereltségéhez tartoznak, ami annak is köszönhető, hogy manapság már több árszinten lehet klímákat vásárolni (illetve, hogy a légkondicionáló szerelés sem tartozik a csillagászati árú szolgáltatások közé).

Hozzá kell tenni, hogy ezen készülékek többsége a hűtés mellett fűtésre is alkalmas, valamint léteznek extrákat biztosító, például levegőtisztító és párátlanító típusok is a piacon.

légkondícionáló beszerelése
Légkondicionáló

A klímafajták

Ha valaki klímát szeretne, akkor vagy önállóan beszerez egyet, és házilag megoldja annak beépítését, vagy keres egy klímavállalatot, ami az nemcsak eszköz kiválasztásánál nyújt segítséget, hanem elvégzi a légkondicionáló szerelést is.

Persze a klíma beszerzésének első kérdése, hogy milyen teljesítményű, és milyen típusú készülékre van szükség.

Ennek eldöntéséhez azonban ismerni kell a klimatizálni kívánt helyiség méretét, elhelyezkedését, paramétereit, rendeltetését.

A szakemberek helyszíni felmérés keretein belül képesek szinte azonnal megállapítani, hogy melyik a megfelelő készülék az adott szobához.

Persze érdemes tudni, hogy a klímaberendezéseknek több típusa is van. Például kaphatók a piacon monoblokk, azaz mobil-, és ablakklímák, valamint split, vagyis inverter-, oldalfali-, parapet-, és konzol klímák.

Ezek a készülékek nemcsak teljesítményükben, működésükben, hanem a légkondicionáló szerelés módjában is különböznek egymástól.

A klímafajták szerelési igénye

A monoblokk típusú légkondicionáló szerelése például nem igényel nagy szakértelmet, hiszen csak egy modulból áll, vagyis nincs külön bel-, illetve kültéri egysége, illetve csőrendszerrel sem rendelkezik.

Azaz beüzemelése roppant könnyű, ahogy egyébként az áthelyezhetősége is egyszerűen kivitelezhető.

A mobil típusú légkondicionáló szereléséhez tehát nincs szükség szakemberre, hiszen ezen készüléket sem beépíteni, sem rögzíteni nem kell a működéséhez, sőt, még a karbantartását is meg lehet oldani házilag.

Azonban nem nyújtanak magas teljesítményt, illetve további hátrányuk, hogy sok áramot fogyasztanak, és nagy helyet foglalnak.

Emellett a kondenzvíz időszakos, manuális eltávolítása, illetve a kivezetőcső megfelelő elhelyezése is meglehetősen körülményes feladat.

Az ablakklíma olyan mobil berendezés, mely csupán egyetlen dobozból áll, és melyben a használatához összes szükséges alkotórész megtalálható.

Ezen típusú légkondicionáló szerelése szintén nagyon egyszerű, beépítéséhez azonban szükség lehet kőművesre és/vagy lakatosra annak érdekében, hogy az eszköz szakszerű módon kerülhessen a helyére, az ablaknyílásba.

A split klímák több egységből állnak, mégpedig a kül-, illetve beltéri modulokból, melyeket hűtőközeget tartalmazó csőrendszer kapcsol össze.

Az ezen típusú légkondicionáló szerelése emiatt jóval komplikáltabb a mobileszközök beépítésénél, így érdemes szakértő segítséget kérni a készülék precíz elhelyezéséhez.

klíma kültéri egység szerelés
kültéri egység

Az oldalfali klímák beltéri egységét a szakemberek a falra erősítik, a kültéri modult pedig a fal külső oldalára szerelik fel, összeköttetésüket pedig áramkábelekkel és hűtőközeget keringetésére alkalmas csővezetékekkel oldják meg.

A parapet készülékek beépítése eltér a többi split eszköz beszerelésétől, ugyanis beltéri egységük speciális helyekre is beépítésre kerülhet.

Például rögzíthetők padlóhoz közeli falrészekre, sőt, akár a mennyezetre is felrakhatók.

Mivel ezek az eszközök fűtésre és nagy teljesítményre is képesek, gyakorta alkalmazzák őket irodákba, raktárakba, üzemekbe.

Bár ezen tulajdonságai miatt nem jellemző a parapet készülékek használata a lakásokban, speciális esetben jó megoldást jelenthetnek az otthonokban is.

Emiatt érdemes tudni, hogy az ilyen jellegű légkondicionáló szerelése nagy szakértelmet kíván, tehát a házi megoldások helyett javasolt klímacég segítségét igénybe venni a beépítéséhez.

A parapet eszközökhöz hasonló készülékek a konzol klímák. Bár működésükben nincs különbség, beépítésük eltér egymástól.

Az ilyen jellegű légkondicionáló szerelése speciálisnak mondható, hiszen ez az eszköz nem erősíthető falra, csupán lábon állva használható.

Akármilyen is legyen a beépítendő klíma, fontos kérdés, hogy hová is kerül az eszköz, illetve, hogy hogyan is szeretné azt a használója működtetni. A légkondicionáló szerelés tehát minden esetben előzetes felméréssel kell, hogy kezdődjön.