A klíma tisztítás

A klíma tisztítás, légkondicionáló karbantartásához hozzátartozik annak tisztítása is, mely rendkívül fontos az emberi egészség megóvása, a készülék teljesítményének megőrzése, valamint az eszköz élettartamának maximalizálásának érdekében.

Persze korántsem mindegy, hogy a klíma tisztítás szakszerű módon történik-e.

A klíma tisztítása

A nem megfelelő karbantartás ugyanis már rövid távon éreztetheti hatásait (például romlik a készülék teljesítménye, kellemetlenné válik a helyiség levegője, vagy épp hangossá válik az eszköz a működése közben).

A klíma tisztítás fontossága

A klíma tisztítás fontossága
A klíma tisztításának a fontossága

A légkondicionáló berendezés hőcserélőinek időszakos és szakértő tisztítása lényeges feladat.

Ugyanis a klíma egész rendszerét, így az eszköz beltéri és kültéri modulját is folyamatosan érik az extrém hatások: az időjárási viszontagságok és a szennyeződések, melyek komoly problémákat okozhatnak a hűtőberendezés hőcserélőjén.

A lerakódó szennyeződések jelentősen leredukálják a készülék teljesítményét, gátolják az optimális hőleadást, mely által a kompresszor is csak jóval nagyobb erőfeszítések árán képes ellátni feladatát, ami a klímaberendezés élettartamának nagymértékű lerövidülését eredményezheti.

A kültéri egység hőcserélőjének szennyezett állapota ezen felül az eszköz energiigényét is jelentősen megnövelheti.

Fontos a klíma tisztántartása
A klíma tisztánartása

A beltéri modul esetén pedig az egység belsejébe kerülő nagy mennyiségű házipor és pollen egy idő elteltével megtelepszik, és úgynevezett biofilmet alkot, mely nedves milliőben elősegíti a penész, a gombák és a spórák kialakulását.

Amellett, hogy ez a folyamat kellemetlen levegőt eredményez a helyiségben (bomlásszagú légtömeget hozva létre), allergiás reakciókat is kiválthat az emberi szervezetben.

Karbantartás nélkül pedig ez az egészségkárosító levegő folyamatosan terjeng majd a helyiségben, sőt, a probléma kiküszöbölése nélkül a veszélyes, tüdőgyulladást okozó legionella baktérium is megjelenhet a szobában.

Persze – ahogy az már említésre került – a légkondicionálókarbantartás, illetve a klíma tisztítás nem csak az egészségmegőrzés szempontjából lényeges feladatok, a hűtőberendezés élettartamának maximalizálása érdekében is szükség van azok elvégzésére.

Azonban csak akkor hatásosak ezek a műveletek, ha a szükséges folyamatok szakszerűen és minden alkatrészre kiterjedően történnek meg.

A készülék szűrőjét, illetve minden lényeges alkotóelemét szakértő módon kell minden egyes esztendőben legalább egy-két alkalommal – nagyobb igénybevételnek kitett eszköz esetén akár évi négyszer-ötször – kitisztítani.

Sokan próbálkoznak házi praktikákkal, illetve otthoni, saját kezűleg elvégzett karbantartással, ám ez sajnos nem célravezető megoldás.

A klíma tisztítás ugyanis házi eszközök segítségével nem hajtható végre, a teljes rendszer szakszerű karbantartásához szakértő szükséges.

A klíma tisztítás folyamata a beltéri egységnél

A beltéri egység tisztántartása
Fontos a beltéri egység tisztántartása

A készülék beltéri modulja szempontjából lényeges alkatrészeknek számítanak a hőcserélők, melyeket rendkívül fontos időszakosan megtisztítani.

Ezen művelet első lépése a porszűrők letakarítása, vízzel történő lemosása, illetve a többi szűrőbetét kitisztítása.

Ezek után a gőztisztítós takarítás, valamint a sterilizálás következik (melybe beletartozik a hőcserélők precíz átmosása és vegyszeres ápolása).

A kifejezetten igénybevett eszközök esetén fontos a teljes légkondicionáló berendezés szétszerelése és az alapos, minden alkotóelemre kiterjedő áttakarítása.

A klíma tisztítás utolsó lépése pedig a vegyszeres ápolás, a sterilizálás, mellyel preventálható a gombák, a penész, illetve a baktériumok megtelepedése.

A klíma tisztítás folyamata a kültéri egységnél

Fontos a kültéri egység tisztántartása
A kültéri egység tisztítása

A légkondicionáló berendezés kültéri moduljának tisztítása komoly odafigyelést és szakértelmet kíván.

A szakszerű karbantartás ugyanis nagymértékben megnövelheti a klíma élettartamát.

A külső egység takarítása sűrített levegő segítségével történik, mellyel a modulba tapadt szennyeződéseket – így a rovarokat, leveleket, ürülékeket és a port – könnyedén el lehet távolítani.

A kültéri egység takarításakor szemügyre kell venni a csatlakozók épségét és működésük minőségét is.

A hőcserélőt pedig három bár nyomású vegyszerrel javasolt áttisztítani annak érdekében, hogy azt teljes mértékben szennyeződésmentesíteni lehessen.

A klíma tisztítás eszközei

Fontos a klíma karbantartásának a fontossága
Klíma tisztítás eszközei

A fűtő-, hűtőberendezés karbantartása, illetve tisztítása során ipari tisztítószereket, vegyi árukat (sterilizáló folyadékokat, fertőtlenítő eszközöket) javasolt alkalmazni.

Olyanokat, melyek kifejezetten klíma tisztításhoz használhatóak. Ezek ugyanis alkalmasak arra, hogy a készüléket megfelelő módon, teljes mértékben megtisztítsák.

Természetesen ezek az eszközök nem kaphatók tipikus szuper-, és hipermarketekben, ahogy a légkondicionáló tisztítás sem éppen otthoni, házi praktikákkal és eszközökkel elvégezhető feladat.

A klíma takarítás ugyanis komoly szakértelmet kíván, a hozzá nem értés pedig akár komoly károkat is okozhat a készülékben (ami magas költségvonzattal járhat).

A klíma tisztítást tehát jobb szakemberre bízni, hiszen hozzáértő karbantartással és szakszerű átvizsgálással és alapos, ipari vegyszeres takarítással a készülék élettartama és teljesítménye nagymértékben megnövelhető.