Nézzük meg a klíma telepítés lépéseit.

Milyen lépésekből áll a klíma telepítése?


A klíma telepítése lépései a klímavállalat megkeresésétől a légkondicionáló berendezés beüzemeléséig tart.

Vagyis – amennyiben a beépítés nem házilag történik, hanem azt profi szakcég végzi – fontos elemei közé tartozik az ügyfél-klímavállalat közti kapcsolat realizálódása, az előzetes igényfeltérképezés és a helyszíni felmérés, a cseppvíz elvezetés lehetőségeinek feltárása, a cég részletes árajánlatának kidolgozása és eljuttatása az ügyfélhez, majd megállapodás esetén a klíma beszerelése, beüzemelése.

A kapcsolatfelvétel


Tehát a klíma telepítésének legelső lépése az ügyfél és a vállalat kapcsolatának létrejötte.

Ez történhet személyes találkozás keretein belül a cég ügyfélszolgálatán, illetve online megkeresés kapcsán a vállalati weboldalon történő előzetes megrendelői igényjelzéssel.


A felmérés


A kapcsolatfelvétel után pedig a helyszíni felmérés, majd ajánlattétel következik.

A felmérés során egy tanácsadó keresi fel az előre megbeszélt időben és helyen a klíma telepítést igénylő ügyfelet, mikor is a leendő megrendelő vázolja igényeit a légkondicionáló berendezés fajtájára, típusára, működésére, extráira, teljesítményére, elhelyezésére, áramhálózatra csatlakoztatására vonatkozóan.


A cég tanácsadója ezen elvárások feljegyzése mellett fotókat készít a falakról annak érdekében, hogy a későbbiekben újabb helyszíni felmérés nélkül is lehetőség nyíljon az esetleges változtatások zavartalan kivitelezésére.


A kondenzvíz-kérdés

A klíma telepítés következő lépése a kondenzvíz elvezetés lehetőségeinek feltárása, mely kulcskérdés a hűtőberendezések beépítése során (ugyanis egyre szigorodnak a hatósági szabályok a klíma cseppvíz kivezetésével kapcsolatosan).

Nem szabad például az utcára engedni a kondenzvizet, hiszen az könnyen a járókelőkre csepeghet; jóval inkább észszerűbb és praktikusabb megoldással kell a kondenzvíz elvezetésről gondoskodni.

Például – amennyiben lehetőség van rá – érdemes a legegyszerűbb variációt választani, és esőcsatornába vezetni a cseppvizet.
Mindezeket követően a klíma telepítés árajánlatának elkészítésére kerül sor.


Az ajánlat

A helyszíni felmérés után a vállalat minden részletre kiterjedő, tételes árajánlatot készít és küld a megrendelőnek – akár többféle klímatípusról és különböző szerelési módszerről is -, melyben a fizetési feltételekre, a beépítendő alapanyagokra, valamint – amennyiben az ügyfél kap jótállást az elvégzett munkára – a garanciakritériumokra is kitérnek.

Fontos megjegyezni, hogy az árkalkulációkban olyan tételek is szerepelhetnek, melyek közvetlenül nem, csak közvetve érintik a szerelés menetét, ám mégis szerves részét képezik a telepítési költségeknek, így emelik a munka végösszegét.

Ilyen például a klímabeépítés helyének megközelíthetősége, a fal vastagsága, a feladat komplexitása, a parkolhatóság, vagy épp az egyéb anyag-, és munkaköltségek.


A klíma telepítése

A klíma telepítés lépései
A klíma telepítése

Amennyiben a kapott árajánlatot elfogadja az ügyfél, következhet is a klíma beépítése.

Ez a folyamat meglehetősen összetett, így a munka általában kettő-négy óra alatt végezhető el. 


Persze ez több tényezőtől is függ, például a beépítés komplexitásától, a kivitelezés helyétől, a választott eszköztől, és/vagy a munkát végző brigád létszámától.

Ha a munkaterületen a folyamatot nehezítő, útban lévő bútorok, illetve egyéb tárgyak is vannak, akkor az első lépés azok áthelyezése.


Ezután pedig a munkakörnyezet takarófóliával való leborítása következik, melynek célja, hogy megvédje a megrendelő textiliáit, értékeit, bútorait és biztosítsa a tiszta, steril munkát.


Emellett, mivel a fal átfúrása porral jár, a szakemberek a legtöbb esetben ezt a feladatot ipari porszívó használata mellett végzik el, mely által a munkaterület jóval tisztább és higiénikusabb marad.

A megfelelő munkakörnyezet kialakítása után a klíma telepítés legelső feladata a beszerelendő légkondicionáló berendezés beltéri egységének beépítése, melyhez meg kell határozni a lehető legoptimálisabb helyet.


Miután a panel felhelyezésre-, a kimenő csatornák furatai pedig előkészítésre kerülnek, a kültéri modul helye is kialakíthatóvá válik (akár tartótámaszon, akár padlótalpazaton).

A következő lépés az elektromos hálózatra csatlakoztatás, a tömítettség teszt, valamint a vákuumolás és a vákuumellenőrzés.

Mindezek után pedig sor kerülhet a légkondicionáló berendezés beüzemelésére és próbaműködtetésére. 

A klíma telepítését követően – természetesen csak akkor, ha az ügyfél igényt tart rá – a szakemberek (legalábbis a profi szakmabeliek) prezentálják az eszköz működését, illetve bemutatják annak alkalmazását (melybe a távirányító gombjainak ismertetése is beletartozik), valamint összepakolják munkaeszközeiket és feltakarítják a munkaterületet, majd átnyújtják a számlát, a dokumentációkat és (ha van, akkor) a garanciajegyet.